- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Omagiu Pintilie şi întâlniri cu agenţi de casting celebri – în ultimul weekend al Les Films de Cannes a Bucarest
Seria de proiecţii-omagiu Lucian Pintilie continuă în ultimul weekend în care Les Films de Cannes a Bucarest se desfăşoară în Capitală, sfârşitul de săptămână aducând în cadrul festivalului de film şi întâlniri cu agenţi de casting celebri, informează organizatorii, într-un comunicat.
Ultima sâmbătă din festival va începe cu “Managing Talents”, programul care îşi propune să intermedieze întâlnirea dintre actori români şi unii dintre cei mai prestigioşi agenţi de casting sau de reprezentare din lume. La ora 10,30, agenţii Richard Cook, Debbie McWilliams, Frank Moiselle şi Anja Dihrberg vor urca pe scena de la Cinema Pro pentru a vorbi cu actorii români. A doua parte a programului va consta în întâlniri individuale pe baza self-tape-urilor trimise de participanţi.
Tot sâmbătă, va fi întâlnirea Les Films de Cannes a Bucarest cu Festivalul Naţional de Teatru, partener în cadrul “Omagiului Lucian Pintilie“. La “Hub FNT” – ArCub Gabroveni vor fi proiectate: de la ora 11,00, “Raţa sălbatică”, de Henrik Ibsen, spectacol realizat de Lucian Pintilie la Theâtre de la Ville, în 1981, apoi va fi prezentat volumul de memorii “Bricabrac”, iar de la ora 17,30, “Flautul fermecat”, de Wolfgang Amadeus Mozart, spectacol realizat la Festivalul d’Aix-en-Provence.
Omagiul Pintilie continuă la Cinemateca Union, de la ora 20,30, cu filmul “Niki Ardelean, colonel în rezervă”, în prezenţa actorilor Dorina Chiriac, Andreea Bibiri şi Şerban Pavlu, iar duminică se vor vedea, unul după altul, filmele: “După-amiaza unui torţionar” şi “Tertium non datur”, în prezenţa actorilor Ioana Ana Macaria, Coca Bloos şi Şerban Pavlu.
Tot sâmbătă, de la ora 16,00, la Cinemateca Union se vor vedea proiecţiile unor filme scurte, realizate de elevi din trei licee din Bucureşti: Liceul Spiru Haret, Liceul Teoretic Bilingv Miguel de Cervantes şi Colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc. În cadrul primei ediţii a programului “Une minute de vie, une minute de cinema”, ei au avut câteva discuţii cu regizorii Radu Muntean, Emanuel Pârvu şi Paul Negoescu, care le-au oferit un prim ghidaj în lumea filmului, iar elevii au pornit la realizarea unor filme de un minut.
O selecţie cu cele mai reuşite filme va fi proiectată, iar un juriu format din: Olivier Do Huu, sound designer şi mixeur francez cu experienţă de peste 25 de ani în cinema, Ludmila Cvikova, curator de film independent şi consultant de scenariu, de finanţare şi de strategii festivaliere, Mina Dos Santos, etnomuzicolog şi muzeolog specializat în cultura rusă, ofiţer de presă al FILAF – Festival International du Livre d’Art et du Film din Perpignan (Franţa), va decide câştigătoulr, care va primi un premiu.
De la ora 18,00, tot la Cinemateca Union, publicul va putea vedea patru dintre cele mai interesante filme scurte ale anului, proiectate în prezenţa autorilor şi urmate de discuţii cu aceştia: “Albastru şi roşu, în proporţii egale”, de Georgiana Moldoveanu, film care a avut premiera anul acesta la Cannes, în secţiunea Cinefondation, “Cu unul în plus”, de Valeriu Andriuţă, “Totul e foarte departe”, de Emanuel Pârvu şi “Pescăruşul”, de Maria Popistaşu şi Alexandru Baciu.
Duminică dimineaţa începe la Elvire Popesco, de la ora 11,00, cu Development Labs, o discuţie informativă despre cele mai eficiente laboratoare de dezvoltare de proiecte cinematografice. Vor vorbi Georges Goldenstern – Cannes La Residence/Cinefondation/L’Atelier, Matthieu Darras – Torino FilmLab, Trieste When East Meets West, Julie Metzdorff – Sources 2, Marija Krunic – International Filmmaking Academy, Bologna.
Printre noutăţile ultimului weekend se numără şi filmul la alegerea publicului, ce va fi reluat în cinema. Titlul care a primit cele mai multe cereri este “Climax”, de Gaspar Noe, şi a fost programat duminică, de la ora 13,30, la Cinema “Elvira Popescu”.
Ceremonia de închidere de duminică va fi urmată de proiecţia în premieră în România a filmului “Sunset”, al doilea semnat de regizorul Laszlo Nemes (câştigător de Grand Prix la Cannes şi Oscar pentru cel mai bun film cu debutul “Son of Saul”).
Expoziţia de fotografii de pe covorul roşu a Saminei Seyed va putea fi văzută în incinta Cinema Pro până duminică.